Artikel serie:
Min rejse med Havørredens Hemmeligheder • Foran kameraet
af Thomas Hansen
Del 1:
Store fisk hugger altid før- eller efter de planlagte optagelser!
Det var med stor selvtillid og stolthed jeg gik ind i filmprojektet. Selvtilliden havde jeg på grund af de mange havørreder, jeg på det tidspunkt fangede rundt omkring på kysterne. Stoltheden fik jeg fordi det var mit store fiskeidol, Niels Vestergaard, der valgte at tilbyde mig en rolle i filmene.
Jeg troede egentlig ikke at jeg ville få de store problemer med at få de nødvendige fisk ”i kassen”, da vi startede optagelserne. Jeg erfarede dog ret hurtigt at en ting er at drøne rundt og fange en masse fisk for sig selv i dagligdagen, noget HELT andet er at gøre det samme på film.
Den store mængde undervandsudstyr, som skulle slæbes rundt og sættes op inden vi kunne starte fiskeriet, gjorde at jeg ikke bare lige efter 15 min fiskeri kunne beslutte mig for, at skifte fiskeplads. Inden vi gik igang var jeg ikke helt bevidst om, hvor stor betydning denne mobilitet egentlig betød i mit daglige fiskeri. Det var virkelig en tålmodigheds prøvelse af de helt store.
Jeg var i starten ikke tilfreds med mine fangster, og var lidt urolig for om det jeg præsterede var godt nok. Jeg tror at Niels havde luret lidt på mine frustrationer, så hver gang han kom til Fyn for at filme, havde han medbragt et par minutters råklippet film fra sidst vi havde filmet, som vi så skulle se inden vi gik igang med de næste optagelser.
At se disse korte klip som Niels medbragte, gav mig vildt meget energi og blod på tanden. Jeg kunne lige pludselig tydeligt se, hvor han ville hen med filmene. Jeg skulle nu bare give den gas og klø på, så skulle Niels nok klare resten.
Det hele gik nu støt og roligt fremad og da Havørredens Hemmeligheder 1 og 2 nærmede sig sin afslutning, var jeg egentlig rigtig godt tilfreds med de resultater jeg havde set i de klip Niels havde vist.
Jeg havde dog et ønske om at lande en ”stor” havørred i filmene. Det var i forbindelse med de sidste forsøg på at opfylde mit eget ønske om at lande en stor fisk i filmen, at min anden store læring omkring havørred fiskeriet indtraf.
Det er nemlig sådan, at de ”store” fisk ALTID hugger ugen før eller efter de planlagte filmoptagelser.
Jeg husker specielt 4 dages intensiv filmjagt på at lande en ” stor” havørred, hvor vi til sidst blev enige om, at det ikke var besværet værd at fortsætte.
Niels pakkede derfor bilen om aftenen og drog hjem til Sjælland. Næste morgen efter Niels havde forladt Fyn, tog jeg lige bilen ned på den lokale kyststrækning og lagde fluen ud 3-4 gange, BUM efter 10 minuters figth lå der en 3,7 kg stålblank overspringer i stenene foran mig.
Jeg skyndte mig instinktiv at ringe til Niels for at berette om den flotte fisk. Ha, ha, der var dog ikke meget begejstring at hente i den anden ende af røret, da han jo lige havde knoklet rundt i 4 dage bag mig med sit kamera, uden den store aktivitet. Det var vist nok en fangstberetning han havde været foruden.
Havørredens Hemmeligheder 1 & 2 udkommer
Jeg havde set filmene inden de udkom, så det var med stor spænding, de endelig ramte markedet, og jeg var ærlig talt lidt nervøs for, hvordan folk ville modtage min fynske dialekt, og efter min egen mening, alt for mange bandeord.
Overraskelsen for mit vedkommende var dog stor, da det meget hurtigt efter udgivelsen, væltede ind med mails og positive tilkendegivelser fra nær og fjern. Jeg blev efterfølgende bombarderet med spørgsmål til fiskepladser, grej, teknikker, forespørgsler på guideture og meget mere, det var simpelthen en fantastisk følelse, at SÅ mange mennekser var begejstret og interresseret i mit fiskeri. Jeg får i dag stadig rigtig mange henvendelser fra lystfiskere rundt om i Europa og selv om jeg ikke har mulighed for at svare på alle henvendelser, er jeg stadig utrolig glad for den store interresse folk viser.
HH 1 og 2 var selvfølgelig en kæmpe ” øjenåbner” for mig på grund af de spektakulære undervandsoptagelser, men jeg havde lært mange andre meget interressante ting omkring mit eget fiskeri.
Claus skubbede mig ud!
Da vi skulle igang med HH 3 og 4, sagde Niels, at jeg nok ikke skulle deltage så meget i fluefilmen denne gang, da Claus Eriksen skulle være den fremtrædende figur i Havørredens Hemmeligheder 4. Jeg skal da love for at Claus trådte frem i den film, 45 sekunders spilletid med mig var, hvad der blev plads til i den film, så jeg forstod en ”svag” hentydning fra Niels og Claus om at jeg i fremtiden blot skulle koncentrere mig omkring spinnefilmene.
God beslutning
Jeg erkendte hurtigt, at det var den helt rigtig beslutning, at Claus overtog fluefilmen. Efterhånden som jeg begyndte at fiske mere og mere sammen med Claus, fandt jeg ud af at han var af en helt unik støbning.
Jeg har igennem mit lystfiskerliv på både Sjælland og Fyn, fisket sammen med nogen af landets dygtigste fluefiskere, hvoraf mange af dem har været både kaste- og fisketeknisk mindst lige så skrappe som Claus Eriksen.
MEN … ingen af de fluefiskere jeg tidligere har fisket med, har som Claus haft evnen til at ”fylde” så meget på en kyststrækning som han gør. Claus kan affiske en kyststrænkning effektivt med sin fluestang, hurtigere end de fleste spinnefiskere. Han ved hvor fisken står og han husker ALT hvad han oplever og høster år efter år erfaringer som han bruger meget effektivt.
Claus har en til tider meget irriterende og ukuelig fiskeenergi, som kan tage livet af enhver uopmærksom spinnefisker, han kan køre 12 timers fuld speed ”fluepiskeri” i døgnet, på en pose kanelgifler, 2 colavanilla og et par øl til at slutte dagen af på.
Uden der skal opstå alt for meget rygklapperi fra min side, må jeg sige, at det har været en fornøjelse at lære Claus at kende igennem årene. Jeg kan ikke tælle hvor mange gange vi selvironisk har skreget af grin i forbindelse med de til tider udfordrende filmoptagelser.
Thomas Hansen var lidt utilfreds med størrelsen på de fisk han fangede i Havørredens Hemmeligheder 1 og 2.
Men egentlig handler filmene ikke så meget om at fange store fisk. De handler om at vise ørredens adfærd, og give gode fisketips.
.
Under optagelserne mister Thomas faktisk en rigtig flot fisk på omkring 3 kilo. Den springer ud af vandet og kort efter sætter linen sig i en busk blæretang. På billedet kigger han fortabt ud over andet, hvor han lige har mistet fisken. Den ærgrer han sig stadig over. Klippet kan ses i kapitel 3 i Havørredens Hemmeligheder 1.
Thomas fangede dog også flotte store havørreder under optagelserne. Denne fisk huggede under natfiskeri, og billedet her er taget i det første morgenlys.
Et par fine havørreder fra Havørredens Hemmeligheder 1, hvor Thomas fangede næsten alle fiskene på Bombarda og flue.
Det var rigtig godt, at Claus Eriksen kom med ind i filmene, siger Thomas. Vi supplerer hinanden perfekt, og har det også rigtig sjovt sammen.
Wide Open Outdoor Film
Niels Vestergaard
Aastrupvej 28 A
4850 Stubbekoebing
Denmark
Mob (+45) 40158019